صفحه اصلی > ثبت : آشنایی با فرآیند ثبت شرکت

آشنایی با فرآیند ثبت شرکت

ثبت شرکت

ثبت شرکت چیست؟

ثبت شرکت اولین گامی است که کمپانی‌ها برای سازماندهی کسب و کار خود باید انجام دهند. طبیعتاً انتخاب ساختار مناسب کمک می‌کند تا شرکت‌ها در مسیر رسیدن به اهداف تجاری خود صحیح‌تر حرکت کنند. به هر حال اولین گامی که برای تاسیس یک شرکت باید پشت سر گذاشته شود، ثبت قانونی آن است. به این ترتیب شرکت‌ها از مسیر قانونی فعالیت خود را آغاز می‌کنند و می‌توانند برنامه‌ریزی‌های دقیق‌تری برای رسیدن به اهداف خود داشته باشند. با توجه به این موضوع افرادی که می‌خواهند در دنیای تجارت فعالیت داشته باشند باید ثبت شرکت را بشناسند و مراحل مختلف انجام آن را دنبال کنند.

چرا ثبت کردن شرکت‌ها مهم است؟

ثبت شرکت از این جهت اهمیت دارد که شما بدون انجام آن نمی‌توانید به صورت قانونی کسب و کار خودتان را ایجاد کرده و در راستای رسیدن به اهداف خود گام بردارید. افراد حقیقی زمانی که این کار را انجام دهند شرکت خود را به عنوان یک شخصیت حقوقی ثبت کرده و فعالیت‌های خود را رسمی می‌نمایند. البته ثبت قانونی یک شرکت مزایای زیادی هم برای کمپانی‌ها به همراه خواهند داشت. مثلاً با انجام این کار، شرکت‌ها از مشکلات حقوقی که ممکن است بر سر راه آنها ایجاد شود جلوگیری به عمل می‌آورند. شاید مهمترین دلیلی که سبب شده شرکت‌ها در اولین گام به سرعت مراحل ثبت را دنبال کنند، همین موضوع باشد که درگیر مشکلات حقوقی نشوند. مشکلات حقوقی چالش عجیبی برای شرکت‌ها ایجاد می‌کنند و ممکن است هزینه مالی و زمانی زیادی به آنها تحمیل نمایند. با وجود اهمیتی که ثبت قانونی شرکت دارد اما مراحل آن پیچیده است و باید با آنها به صورت دقیق‌تر آشنا شوید.

ثبت قانونی
ثبت قانونی

چه افرادی می‌توانند ثبت شرکت را انجام می‌دهند؟

برای اینکه ثبت یک شرکت انجام شود باید ابتدا شرایط آن وجود داشته باشد. مهم‌ترین شرایطی که برای تاسیس یک شرکت جدید لازم است داشته باشید عبارتند از:

اولین شرطی که شرکت‌ها باید داشته باشند تا بتوانند فرایند ثبت را پشت سر بگذارند تعداد سهامداران آنها است.هر شرکت برای اینکه بتواند ثبت قانونی شود باید حداقل دو نفر سهام‌دار معرفی کند. البته هیچ منعی وجود ندارد که تعداد سهامداران بیشتر باشد اما اگر شرکت فقط یک مالک داشته باشد نمی‌تواند فرایند ثبت را پشت سر بگذارد.

 

  • شرط دومی که برای ثبت کردن شرکت وجود دارد و باید به آن اشاره کنیم معرفی بازرس می‌باشد. شرکت‌ها وظیفه دارند دو نفر بازرس را برای ثبت خود به سازمان مربوطه معرفی نمایند.البته این نکته را هم باید بگوییم که شرکت‌های مسئولیت محدود ملزم به این شرط نیستند و می‌توانند بدون تعیین بازرس فرایند ثبت را دنبال کنند.

 

  • برای اینکه بتوانید شرکت مورد نظر خودتان را ثبت کنید، باید حداقل سرمایه را تامین نمایید. البته فعلاً حداقل سرمایه آنقدر زیاد نیست که چالشی برای شما ایجاد کند.در حال حاضر حداقل سرمایه مورد نیاز برای تاسیس یک شرکت ۱۰۰ هزار تومان است که ۳۵ درصد آن را هم بعد از تایید نام باید واریز نمایید.

 

  • شرکت‌ها برای دریافت کد اقتصادی که یکی از مراحل ثبت آنها می‌باشد باید آدرس و کد پستی معتبر داشته باشند. در واقع آنها باید یک دفتر برای خود اجاره کنند و آدرس و کد پستی آن را به عنوان آدرس و کد پستی شرکت به نهادهای مربوطه ارسال کنند.

 

  • باید توجه داشته باشید که پایان ثبت قانونی یک شرکت به معنای آغاز کار کمپانی شما نیست.برای اینکه کار خودتان را آغاز کنید نیاز به مجوزهای خاص دیگری هم خواهید داشت. این مجوزها مربوط به حوزه کاری شما می‌شوند و باید از نهادهای مرتبط با کار خودتان آنها را دریافت کنید.
کد اقتصادی
کد اقتصادی

آشنایی با مراحل ثبت شرکت‌ها

برای اینکه ثبت شرکت را با موفقیت پشت سر بگذارید، باید مراحل مختلفی که در این مسیر با آنها مواجه می‌شوید را خوب بشناسید. مهمترین مراحلی که برای ثبت کردن یک شرکت باید دنبال کنید به صورت زیر هستند:

  • در اولین مرحله برای ثبت یک شرکت، اساسنامه آن باید تنظیم شود. پس از اینکه تنظیم اساسنامه انجام شد مدارک مورد نیاز باید تکمیل گردیده و در سامانه اداره ثبت بارگذاری شوند. در مورد اینکه چه مدارکی برای این کار نیاز است بعداً توضیحاتی خدمت شما بیان خواهیم کرد.
  • در مرحله دوم برای ثبت یک شرکت لازم است نام آن انتخاب گردد.نام‌های متعددی هستند که شما می‌توانید بر اساس حوزه کاری شرکت خودتان آنها را انتخاب کنید. شما باید نام شرکت را در کنار مدارک وارد سامانه اداره ثبت کنید و منتظر تایید آن بمانید. معمولا تایید نام و مدارک شرکت حدود ۲ تا ۳ روز زمان می‌برد.
  • در مرحله سوم لازم است اصل تمام مدارکی که در سامانه بارگذاری شده‌اند به همراه سایر مدارک مورد نیاز برای سازمان ثبت شرکت‌ها ارسال گردند.برای این منظور کافی است مدارک را آماده کنید و آنها را از طریق پست به آدرس پستی سازمان ثبت ارسال نمایید. البته در صورتی که اداره ثبت در نزدیکی شما است می‌توانید این کار را از طریق پیک هم انجام دهید.
  • پس از اینکه مراحل تاییدیه در سامانه اداره ثبت را پشت سر گذاشتید باید روزنامه رسمی شرکت خودتان را تاسیس کنید و منتظر دریافت شماره ثبت آن باشید. معمولاً از زمان تایید پرونده تا زمانی که آگهی روزنامه چاپ شود ۵ الی ۱۰ روز زمان نیاز خواهید داشت.البته باید به این نکته هم توجه داشته باشیم که شرکت‌ها نمی‌توانند این زمان را کم یا زیاد کنند چون عملکرد اداره ثبت در آن اثرگذار است.
اساسنامه
اساسنامه

مدارک مورد نیاز جهت ثبت کردن یک شرکت

همانگونه که مشاهده کردید یکی از مهم‌ترین بخش‌های ثبت شرکت، آماده‌سازی مدارک است. مهمترین مدارکی که برای ثبت یک شرکت به آنها نیاز خواهید داشت را خدمت شما بیان خواهیم کرد:

  • برای ثبت یک شرکت اولین چیزی که تمام اعضای آن باید داشته باشند، گواهی عدم سوء پیشینه است. بازرسین، اعضای هیئت مدیره و سهامداران باید این گواهی را داشته باشند و در صورت عدم وجود آن امکان ثبت یک شرکت وجود نخواهد داشت.اگر یکی از اعضا این گواهی را نداشته باشد باید تغییر کند و فرد دیگری جایگزین او گردد.
  • تمامی اعضای شرکت اعم از هیئت مدیره، بازرسین و سهامداران باید اصل کارت ملی خود را هنگام بارگذاری مدارک و ارسال به اداره ثبت در اختیار داشته باشند.آنها باید از کارت ملی خود یک کپی برابر اصل تهیه کنند و در کنار دیگر مدارک ارسال نمایند.
  • از جمله مدارک دیگری که شرکت‌ها برای ثبت خود نیاز خواهند داشت گواهی پرداخت حداقل ۳۵ درصد سرمایه مورد نیاز آنها است. در کنار این گواهی آنها باید دو برگه اظهارنامه خود را آماده کنند و در کنار دو جلد از اساسنامه ارسال نمایند.مدرک دیگری که در اینجا باید به آن اشاره کنیم دو کپی از صورتجلسه تشکیل شرکت است که باید توسط هیئت مدیره و موسسان شرکت آماده گردد. البته در صورتی که قرار است مراحل ثبت را وکلا دنبال کنند باید امضای آنها هم موجود باشد.
  • آخرین مرحله‌ای که برای ثبت شرکت باید پشت سر گذاشته شود آماده کردن مجوزهای گوناگونی است که مرتبط به نوع تجارت شرکت می‌شوند.مثلاً ممکن است شرکت مورد نظر شما در حوزه مواد غذایی فعالیت کند که در این صورت باید مجوزهای بهداشتی دریافت نماید.
سهامداران
سهامداران

برای ثبت شرکت چقدر باید هزینه کنیم؟

برای ثبت شرکت شما باید هزینه‌های گوناگونی را پرداخت کنید. به همین دلیل نمی‌توانیم یک مبلغ مشخص برای هزینه این کار عنوان نماییم. پارامترهایی که در تعیین هزینه ثبت موثر هستند را خدمت شما معرفی می‌کنیم:

  • پرداختی اداره ثبت:شاید عمده هزینه‌ای که در این فرایند با آن مواجه خواهید شد هزینه‌های مربوط به طی کردن مراحل اداره ثبت می‌باشد. شما باید هزینه‌هایی همچون حق الثبت، هزینه پست، هزینه‌های جانبی و هزینه مربوط به تعیین نام را به اداره ثبت پرداخت کنید.
  • انتشار آگهی: یکی دیگر از هزینه‌های قطعی ثبت شرکت مربوط به انتشار آگهی کثیرالانتشار است. برای این کار شما باید ابتدا یک آگهی در روزنامه چاپ نمایید وبا این کار بررسی کنید که آیا کسی نسبت به نام انتخابی شما برای شرکت اعتراض دارد یا خیر. در صورتی که کسی اعتراض خود را به اداره ثبت اعلام نکرد، اداره نام پیشنهادی شما را تایید می‌کند. هزینه چاپ آگهی در روزنامه‌های کثیرالانتشار بستگی به نوع روزنامه دارد و می‌تواند متفاوت باشد.
  • وکیل: با توجه به اینکه فرایند ثبت یک شرکت کمی پیچیده و زمانبر می‌باشد، معمولاً شرکت‌ها این کار را به وکلا واگذار می‌نمایند.در صورتی که شما هم قصد این کار را داشته باشید باید هزینه وکیل را هم به هزینه‌های قبلی خود بیفزایید. بر اساس تخصص و تجربه وکیل قطعاً دستمزد او متفاوت خواهد بود.
انتشار آگهی
انتشار آگهی

چند نوع شرکت می‌توانیم ثبت کنیم؟

در حالت کلی چهار نوع شرکت هستند که شما می‌توانید برای ثبت آنها اقدام نمایید. البته دسته‌بندی شرکت‌ها متنوع‌تر از این 4 گروه می‌باشد اما همه آنها در قالب همین چهار مدل تعریف می‌شوند. انواع مختلف شرکت‌هایی که می‌توانید ثبت نمایید عبارتند از:

سهامی خاص: شرکت‌های سهامی خاص مجموعه‌هایی هستند که در حقیقت سرمایه را تبدیل به سهام می‌کنند. بر این اساس هر فرد به اندازه سرمایه‌ای که دارد می‌تواند سهام خریداری کرده و دارای مسئولیت در شرکت شود.در این گونه شرکت‌ها حداقل حضور سهام‌دار و دو بازرس ضروری می‌باشد.

سهامی عام: این گونه شرکت‌ها قسمتی از سرمایه خود را به وسیله فروش سهام به عموم مردم تامین می‌نمایند.بسیاری از شرکت‌های بازار سرمایه ایران به همین شکل اداره می‌شوند. ضمناً باید توجه داشته باشید که ۲۰ درصد سرمایه مورد نیاز تاسیس این شرکت‌ها به وسیله موسسان آنها باید تامین شوند. برای تاسیس این شرکت‌ها به حداقل ۵۰۰ هزار تومان پول و ۵ نفر موسس نیاز است.

مسئولیت محدود: شرکت‌های با مسئولیت محدود معمولا بین دو نفر با اهداف تجاری مشخص تاسیس می‌گردند.هر کدام از این دو نفر بدون آنکه نیاز باشد سرمایه خود را به سهام تبدیل کنند به اندازه سرمایه‌ای که متعهد شده‌اند مسئول پرداخت بدهی‌ها و تعهدات شرکت هستند.

موسسه غیرتجاری: هرگاه چند نفر به عنوان شریک بخواهند فعالیت خدماتی یا مشاوره‌ای به مردم ارائه کنند، باید به دنبال ثبت موسسه غیر تجاری بروند.در واقع حوزه فعالیت این شرکت‌ها غیرتجاری است. این گونه موسسات به دو دسته متفاوت تقسیم می‌شوند. دسته اول موسساتی هستند که به دنبال منافع مالی نیستند مانند موسسات خیریه. دسته دوم نیز موسساتی هستند که به دنبال کسب منافع مالی می‌باشند و آن را بین اعضای خود تقسیم می‌نمایند. از جمله این موسسات می‌توانیم به موسسات زبان یا علمی و فنی اشاره کنیم.

سهامی خاص
سهامی خاص
طراحان خلاقی و فرهنگ پیشرو در زبان فارسی ایجاد کرد. در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها و شرایط سخت تایپ به پایان رسد.
مقالات مرتبط

ثبت برند و مراحل آن

اگر به دنبال ثبت برند یا نشان تجاری با قیمت های نازل…

۲۷ دی ۱۴۰۲

راهنمای ثبت شرکت دانش‌ بنیان

در دنیای امروز، تأسیس شرکت‌های دانش‌بنیان به یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه…

۱۹ آبان ۱۴۰۲

دیدگاهتان را بنویسید